Kina: Snižene rezerve banaka u ruralnim područjima

PinterestFacebookTwitterShare

Centralna banka Kine ublažila je kreditne restrikcije za više od 20 malih banaka u pokušaju da više finansija usmeri u posustale privatne firme i poljoprivredu.

Narodna banke Kine sniziće od danas nivo neophodnih rezervi za banke u ruralnim područjima za pola procentnog poena na 16 odsto, navela je banka u saopštenju.
 
Grupa banaka uključuje šest zajmodavaca iz istočne provincije DŽeđang, gde su mnoge privatne kompanije u kreditnim problemima, navodi se u saopštenju poslovnice centralne banke u gradu Hangdžou. Neimenovani zvaničnik iz sedišta centralne banke u Pekingu potvrdio je ukupan broj banaka, ali je odbio da kaže u kojim oblastima se ostale banke nalaze.
 
Potez, kojim se smanjuje obim sredstava koji banke moraju da ostave sa strane, pokazatelj je vladinog selektivnog ublažavanja oštrih kreditnih restrikcija koje su uvedene da se ograniči rast inflacije i cena nekretnina.
 
Centralna banka je navela da će nastaviti da vodi “razboritu monetarnu politiku”, uz davanje više kredita kao vid podrške ugroženim sektorima privrede, kao što su poljoprivreda i mala preduzeća.

Kreditne restrikcije dovele su do masovnog nezvaničnog pozajmljivanja, jer su se privatne firme zaduživale uz visoke kamatne stope kod nezvaničnih zajmodavaca, nakon što su ih velike banke, koje favorizuju druga državna preduzeća, odbile.