Uhapšen potencijalni suvlasnik nove srpske aviokompanije

PinterestFacebookTwitterShare

Potencijalni suvlasnik nove srpske nacionalne aviokompanije, ruski biznismen Vladimir Antonov, uhapšen je u četvrtak u Londonu po evropskom nalogu, saopstio je u petak ministar unutrašnjih poslova Litvanije Rajmundas Palaitis.

Antonov je uhapšen pošto je otkriveno da njegove banke u Litvaniji i Letoniji imanju veliki manjak u aktivi. Vlasti te dve zemlje zbog toga su konfiskovale njegovu banke Snoras i njen ogranak Latvijas Krajbanka.

Krajem septembra, beogradski mediji objavili su da je Antonov jedan od vlasnika litvanske grupe Baltic Aviation systems, zainteresovan za osnivanje zajedničke aviokompanije sa Vladom Srbije.

Letonska kompanija Baltic Aviation systems, koja je manjinski parner u Air Baltic-u, jedina je otkupila dokumentaciju za učešće na konkursu Vlade Srbije za strateškog partnera za novu aviokompaniju. Tada je navedeno da su u toku pregovori predstavnika Ministarstva infrastrukture Srbije i Baltic Aviation-a o konkretizaciji ponude.

Kako prenosi Reuters na svom sajtu, Antonovljevi problemi počeli su prošle sedmice konfiskovanjem njegove banke u Litvaniji kada je otkriveno da u njenoj imovini postoji manjak od milijardu litasa (386 miliona dolara), i zbog navodnih ilegalnih transakcija.