Podzemna garaža u Novom Sadu čeka projektovanje

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja podzemne garaže na Trgu republike, kapaciteta 450 mesta, bez koje je nemoguće rešiti problem parkiranja u užoj gradskoj zoni Novog Sada, neće početi pre proleća sledeće godine.

Do kraja zime bi, kažu u „Parking servisu”, trebalo da bude završena projektna dokumentacija, za koju je iz budžeta grada izdvojeno oko 150.000 evra. Garaža na dva nivoa sa 450 parking mesta zauzimala bi prostor od Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” do Arhiva Vojvodine, odnosno ispod platoa na kome se nalaze Riblja pijaca i nekadašnja autobuska stanica.

Prema nekim procenama, izgradnja ove garaže koštala bi nešto više od šest miliona evra, a još se ne zna da li će čitav posao finansirati grad, privatni investitor, ili će posao biti obavljen preko javno-privatnog partnerstva.

Očekujemo da će kompletno projektovanje garaže biti gotovo do kraja zime, a tek potom ćemo znati sve detalje, uključujući i cenu, kaže Ivan Ferko, direktor „Parking servisa”.

 Uprkos ranijim najavama i prognozama, Novi Sad je i dalje i bez montažne garaže, kapaciteta 150 mesta, kupljene još 2004. godine za 20 miliona dinara. Umesto da se njenim postavljanjem u blizini Dunavskog parka bar delimično reši problem nedostatka parking mesta u gradu, garaža do danas stoji nerasklopljena u skladištu „Bačka-puta” na Rimskim šančevima.