Enriko Kukiani novi izvršni direktor Intese Sanpaolo

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanska banka Intesa Sanpaolo za novog izvršnog direktora odabrala je Enrika Kukianija, dosadašnjeg člana upravnog odbora nemačke osiguravajuće kuće Allianza.

Kukiani će na toj poziciji zameniti Korada Paseru, koji je prošle nedelje preuzeo dužnost ministra za provredni razvoj u novoj italijanskoj tehničkoj vladi.

Novi izvršni direktor preuzima kormilo u Intesi u ključnom trenutku za italijanske zajmodavce, čije su se deonice od jula našle na udaru rasprodaja zbog širenja dužničke krize u evrozoni na Italiju.

Analitičari ističu da je Intesa, koja drži u portfelju 63,4 milijarde evra italijanskih državnih obveznica, morala brzo naći zamenika za Paseru s obzirom na aktualna burna vremena. U Intesi napominju da će Kukijani stupiti na dužnost 22. decembra.

Novi šezdesetjednogodišnji čelnik Intese radio je proteklih 15 godina u italijanskim filijalama nemačke osiguravajuće kuće Allianza, gde je bio član upravnog odbora i nadležan za veliki deo regije zapadne Evrope, Afrike i Latinske Amerike. Ujedno je član upravnog odbora Intesinog konkurenta UniCredita, odakle će sada morati da se povuče.

Intesa Sanpaolo jedina među vodećim italijanskim bankama ne treba da prikuplja dodatni kapital kako bi udovoljila pooštrenim evropskim propisima o bankovnom kapitalu koje je prošlog mjeseca utvrdila Evropska agencija za banke. Analitičari ipak upozoravaju da je banka ranjiva na pogoršanje izgleda za italijansku ekonomiju, treću po veličini u evrozoni.