Galetin: Pšenica u Srbiji jedna od najskupljih u Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ovonedeljni promet bio je svega 270 tona ili oko 4,9 miliona dinara i količinski je manji za 66,87 odsto, a vrednosno za 73 odsto, nego sedam dana pre, saopštila je danas ta berza.
 
Razlog tako malog prometa, prema ocenama direktora Produktne berze Žarka Galetina, je odluka Vlade Srbije da se preko te berze za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve otkupi 50.000 tona kukuruza po ceni od 18 dinara za kilogram.
 
“Angažovanje svih tehničkih i kadrovskih kapaciteta berze za realizaciju ovako obimnog posla svakako je jedan od osnovnih razloga za rekordno mali promet roba u postupku berzanske organizacije kupoprodaje”, kazao je on.
 
Galetin je dodao da je u prva tri dana otkupa Produktnoj berzi stiglo preko 800 naloga poljoprivrednih proizvođača za prodaju kukuruza ovogodišnjeg roda. On je kazao da se kukuruzom na berzanskom tržištu tokom ove sedmice trgovalo po prosečnoj ceni od 16,52 dinara za kilogram, a to je za 1,04 odsto niža cena nego prethodne nedelje.
 
“Cena ima svoju tržišnu logiku formiranja, tako da čak ni ponuda države da otkupljuje kukuruz za 18 dinara nije uticala da se cena na komercijalnom tržištu pomeri na gore”, ocenio je direktor Produktne berze.
 
Prema njegovim rečima, pšenicom se na berzi protekle sedmice trgovalo veoma malo i to po prosečnoj ceni od 19,96 dinara za kilogram što je rast od 2,91 odsto u odnosu na cenu prethodne sedmice.
 
“Ukidanje administrativnih ograničenja na uvoz pšenice od strane Makedonije, kao i nešto veći interes domaćih mlinara za domaće hlebno žito, uticalo je na rast cene, pa zato Srbija danas ima trenutno jednu od najskupljih pšenica na tržištu u Evropi”, kazao je Galetin.
 
Na berzi u Novom Sadu ove sedmice trgovalo se još samo stočnim brašnom i to po prosečnoj ceni od 16,99 dinara za kilogram. Indeks Produktne berze PRODEX danas ima vrednost 199,65 poena, što je za 0,7 poena više nego pre sedam dana.