Slabiji izvoz čačanskih jabuka u Rusiju

PinterestFacebookTwitterShare

Zemljoradnička zadruga “Čačanska jabuka” izvezla je ove jeseni na tržište Rusije 200 tona jabuka vrhunskog kvaliteta, što je nešto više od polovine isporučenih plodova u isto vreme prošle godine.
 
Znatno veće isporuke jabuka na ovo veliko tržište čačanski voćari očekuju tek od početka marta. Za sada kilogram sveže jabuke prve klase ruski kupci plaćaju do 30 dinara. U hladnjači ovog udruženja u Donjoj Trepči za protekla dva meseca uskladišteno je oko 1.200 tona jabuka, što je znatno veća količina od lanjske.
 
Predsednik “Čačanske jabuke”, koja okuplja dvadesetak najvećih proizvođača,Tomislav Jelić, inače i sam ugledni voćar iz Miokovaca izjavio je da se ovogodišnji rod može smatrati kao solidan s obzirom na dugotrajnu sušu, a da su najveće nade, što se tiče povoljnog plasmana vezane za kupce iz Rusije. Na slabiju potražnju naših jabuka na ovom velikom tržištu donekle je uticao i dobar rod u Poljskoj.
 
“Poljoprivrednici koji su svoje voćnjake navodnjavali imaju rod na nivou prošlogodišnjeg, dok je tamo gde je suša uzela svoj danak umanjen i do 30 posto, a i plodovi su nešto sitniji. Sada očekujemo naše stare kupce iz Rusije, čije tržište je najveći potrošač jabuka na čitavom svetu. Letnje sorte su već preuzete, dok se u ovom trenutku najviše traži “gremi smit” – kaže Jelić, uz podsećanje da su zahtevi kupaca iz zapadne Evrope, u skladu sa njihovim standardima, znatno oštriji.
 
Prema njegovim rečima, pitanje je da li bi tamo, u konkurenciji voćara iz Italije i Poljske, gde se mnogo više ulaže u agrotehničke mere i posvećuje veća pažnja organizovanom nastupu i proizvođača i trgovinskih organizacija, mogli uspešno da nastupimo.
 
Jelić kaže da su Rusi tradicionalno prilično zahtevni kupci. Oni traže najbolji kvalitet i plodove bez oštećenja koji mogu da izdrže duži transport, pored toga i dobro upakovane.
 
Poljoprivrednici koji imaju hladnjače, poput udruženih u “Čačansku jabuku”, mogu i da pričekaju sa prodajom, dok ne budu zadovoljni ponuđenom otkupnom cenom i na domaćem i na inostranom tržištu voća. Osim hladnjače u Donjoj Trepči u čačanskom kraju, gde se pod zasadima jabuke nalazi oko 2.000 hektara, postoji još desetak manjih privatnih skladišta sa kontrolisanom atmosferom, čiji vlasnici takođe računaju na izvoz u Rusiju.