Bajatović najavio ulaganje od 80 miliona evra u Azotaru

PinterestFacebookTwitterShare

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će u pančevačku Azotaru biti uloženo 80 miliona evra kako bi se podigao nivo proizvodnje đubriva na 1,2 miliona tona godišnje.
 
Bajatović je, na konferenciji za novinare povodom 49. godišnjice rada Azotare, najavio da bi već u drugoj polovini janaura 2012. mogli početi razgovori sa strateškim partnerom koji treba da obezbedi investicije u podizanje proizvodnje ali i za rešavanje ekoloških problema u toj fabrici.

Razgovara se sa više partnera iz Rusije, Nemačke, Italije, Mađarske, rekao je Bajatović i naglasio da je cilj da to strateško preduzeće, posle investicionog ciklusa, ponovo postane regionalni lider. Bajatović je istakao da strateški partner koji bude odabran u transparentnoj proceduri mora da obezbedi osim investicija i sigurne isporuke gasa za Azotaru a mora i da ima višegodišnje iskustvo u bavljenju tom vrstom proizvodnje.

Bajatović je rekao da očekuje da će Vlada Srbije danas usvojiti plan reorganizacije pancevačke Azotare i zaključak o otpisu dugova te fabrike. U okviru investicionog ciklusa u pančevačkoj Azotari je planirana izgradnja novog pogona NPK kapaciteta od 250 do 500.000 tona đubriva godišnje, najavio je Bajatović. On je ukazao da u Azotari danas radi oko 1.000 ljudi i dodao da je moguće da će strateški partner zahtevati smanjenje broja zaposlenih i dodao da će sve koji napuste kompaniju biti obezbeđena otpremnina u okviru socijalnog programa.
 
Pančevačka Azotara je 2005. godine prodata litvanskom konzorcijumu ali je ugovor raskinut 2009. godine zbog neispunjenja ugovorenih obaveza.

Vlada Srbije je u julu 2009. odobrila da Srbijagas postane većinski vlasnik Azotare u iznosu od 81,6 odsto kapitala po osnovu dugova koje je to preduzeće imalo prema Srbijagasu.