Srbija uvozi struju

PinterestFacebookTwitterShare

Elektroprivreda Srbije (EPS) dnevno uvozi od 17 do 18 miliona kilovat sati struje zbog manje proizvodnje u hidroelektranama i zbog rasta potrošnje, rečeno je danas agenciji Beta.

 
U EPS kažu da je elektro-energetska situacija u Srbiji za sada stabilna, ali teška zbog sedmomesečne suše, tako da je uvoz dostigao oko 15 odsto od potrošnje. 

„EPS obezbeđuje stabilnu elektro-energetsku situaciju, uz izuzetan rad kopova, termoelektrana, racionalnog korišćenja akumulacionih jezera i pravovremenu nabavku potrebne električne energije iz uvoza“, kažu u tom javnom preduzeću. 

Potrebe su od 120 do 123 miliona kilovat-sati dnevno, navodi se u EPS. Termoelektrane kojima upravlja EPS proizvedu više od 96 miliona kilovat-sati struje dnevno, a protočne hidroelektrane 10 do 11 miliona. Manjak u proizvodnji struje iz hidroelektrana je oko 15 miliona kilovat sati dnevno, a tako slab dotok na rekama u Srbiji nije zabeležen još od 1926. godine. 

Naglašava se i da je potrošnja struje u Srbiji za desetak miliona kilovat-sati veća od očekivane što je posledica dispariteta cena energenata i većeg grejanja na struju. 

Potrošnja električne energije na teritoriji Srbije sa Kosovom i Metohijom na dnevnom nivou je dostigla gotovo 140 miliona kilovat-sati. Zajedno sa Kosovom uvoz struje u Srbiju iznosi 900 megavata svakog sata, a bez Kosova od 600 do 700 megavata.