Nova eksplozija na gasovodu

PinterestFacebookTwitterShare

Na egipatskom gasovodu, kojim se isporučuje gas Izraelu i Jordanu, jutros je odeknula nova eksplozija, osma ove godine, objavila je egipatska novinska agencija Mena.
 
Od eksplozije, koja se dogodila na 60 kilometara zapadno od grada Al-Ariš, na severu zemlje nije bilo povređenih, izjavili su očevidi koji su agenciji Mena potvrdili da su videli ljude koji beže. Agencija je potvrdila da u momentu eksplozije u gasovodu nije bilo gasa zbog radova.
 
Od februara meseca ovaj gasovod, koji prolazi preko Sinaja bio je sedam puta napadnut zbog čega je bila suspendovana isporuka gasa Izraelu i Jordanu. Prethodni napad bio je u noći između 9. i 10. novembra, a poslednjih meseci je osujećeno više pokušaja napada. Za napade niko nije preuzeo odgovornost.
 
Isporuka prirodnog gasa Izraelu zaključena je u vreme predsednika Hosnija Mubaraka koji je svrgnut sa vlasti u februaru. Egipat obezbeđuje 43 odsto potreba prirodnog gasa Izraelu, gde se 40 odsto struje proizvodi od ovog izvora energije. Egipatski gas u normalnim okolnostima pokriva 80 odsto potreba Jordana za proizvodnjom struje, što dnevno predstavlja uvoz od 6,8 miliona metara kubnih gasa.