Smanjen kreditni rejting Belgije

PinterestFacebookTwitterShare

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Standard i Purs (Standard & Poor’s, SP) smanjila je rejting Belgije sa “AA+” na “AA” ističući da postoji rizik da će to već zaduženo kraljevstvo, morati ponovo da interveniše kako bi podržalo svoj finansijski sektor.

Agencija strahuje da “problemi finansijskog sektora” iziskuju mnogo veću podršku budžeta čime bi bio povećan ionako visok spoljni dug, a u kontekstu “političke nestabilnosti” koja se i dalje odražava na kredibilitet Belgije u trenutku zaduživanja.

Belgijski ministar u ostavci Iv Leterm, koji je na toj funkciji više od godinu dana, pozvao je večeras šest stranaka koje pregovaraju o formiranju vlade, da što hitnije, do ponedeljka postignu dogovor oko budžeta za 2012. godinu.

“Pozivam vas da to učinimo večeras, tokom vikenda, ali u svakom slučaju pre ponedeljka i otvaranja berze”, rekao je Leterm reagujući na saopštenje o smanjenju rejtinga njegove zemlje.

Belgijski ministar finansija Didije Rejnders, takođe u ostavci, ocenio je da je odluka Standard i Pursa da smanje rejting Belgije “vezana za smanjeno poverenje investitora na svetskom nivou” dodajući da je i sadašnja ocena Belgije i dalje solidna.