Kinezi sve zainteresovaniji za hranu iz Afrike

PinterestFacebookTwitterShare

Kina će narednih decenija sve više gledati na Afriku kao na moguć izvor hrane za svoje brojno stanovništvo, stoji u studiji južnoafričke Standard banke.

Dok su Kineze ranijih godina u Africi interesovali energenti i sirovine za svoj ubrzano rastući industrijski sektor, sada su im najinteresantnije poljoprivredne sirovine, ističu analitičari pomenute banke Sajmon Frimentl i Džeremi Stivens, a prenosi AFP.

Kineze naročito zanima ogroman neiskorišćen agrarni potencijal Podsaharske Afrike. Kina nastoji da unapredi bilateralne odnose pre svega sa politički stabilnim državama Afrike, koje obiluju poljoprivrednim zemljištem, kao što je Mozambik.

Takvim zemljama Kinezi pružaju tehničku i razvojnu pomoć, uz velike investicije u agrar. U pitanju su brojni projekti kooperativnih farmi, koje zasad ostvaruju profit gotovo isključivo na lokalnom i regionalnom tržištu.

Analitičari Standard banke naglašavaju da su ove kineske inicijative zasad korisne za afričke zemlje jer im obezbeđuju očajnički potreban kapital i stručna znanja.

Frimentl i Stivens, međutim, upozoravaju da bi vlade afričkih zemalja morale da se postaraju da struktura kineskih investicija bude takva da se ne ugrozi domaća prehrambena bezbednost, koja mora da bude na prvom mestu.