U BIH propadaju usevi jesenje setve

PinterestFacebookTwitterShare

Poljoprivredne kulture koje su zasejane u jesenjoj setvi počele su da propadaju zbog nedostatka kiše i vlage, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac.


On je naglasio da je do sada oko 15.000 hektara zasejano u jesenjoj setvi, te dodao da će kvalitet kako pšenice, tako i ostalih jesenjih kultura biti nikakav.

– Poljoprivrednici više ne mogu ni da nastave sa jesenjom setvom, jer u zemlji nema nimalo vlage i sve što bi radili bilo bi uzalud. Ne mogu više da obrađuju zemlju ni na redukovani način – rekao je Usorac.

On je naglasio da bi se sadašnje suvo vreme moglo loše odraziti i na prolećnu setvu, jer su neki od poljoprivrednika planirali da zemljište za setvu u martu iduće godine pripreme sada.

– Visoke temperature letos su uništile skoro sve što je bilo zasejano, a sada nam opet vremenske prilike ne idu na ruku – rekao je Usorac i dodao da plan jesenje setve, od 30.000 hektara zasejanog zemljišta poljoprivrednim kulturama neće biti ostvaren.

Poljoprivrednici koji su zasejali pšenicu pre 30 dana kažu da još nije nikla, jer u zemlji nema nimalo vlage.

– Zemljište je skoreno i nema nikakve šanse da pšenica nikne. Nadam se da će uskoro biti kiše, da bi se koliko-toliko trud koji sam uložio isplatio – rekao je poljoprivrednik iz Lijevča Duško Banjac.