Most Surčin – Obrenovac 1. decembra

PinterestFacebookTwitterShare

Sitne finese i “šminka” – jedino je što je ostalo da se završi na mostu koji će povezati Surčin i Obrenovac. Graditelji “Mostogradnje” polako privode kraju radove na novoj ćupriji na Savi i odbrojavaju dane do 1. decembra kada će, kako se očekuje, preko njega preći prvi automobil.


Novi most biće dugačak 466 metara, širok šest i po i imaće dve saobraćajne trake. A ćuprijom će moći da prošetaju i građani, jer su na levom i desnom krilu postavljene pešačka i biciklistička staza.

“Ostalo je još da se ispita statički i dinamički napon koji ćurpija može da pretrpi, da se “udare” šare i postavi signalizacija,” rekao je Novostima Branislav Dašić, odgovorni izvođač radova iz “Mostogradnje”. “Ako posle ispitivanja sve bude u redu, u šta nemam razloga da sumnjam, most će za saobraćaj biti otvoren 1. decembra.”

Prošlo je 17 godina od kada je kamen temljac udaren u Obrenovcu, a potom se usled nedostatka novca sa izgradnjom -prestalo. Most je samo sa čeličnom konstrukcijom zvrjao napušten 16 godina. Sve do januara ove godine, kada su se graditelji vratili.
 
Most preko Save u Obrenovcu biće deo putnog pravca “Sremske gazele”, koji će od ćuprije voditi na sever do petlje “Dobanovci” na auto-putu. Značaj ovog putnog pravca ogleda se u skraćenju dužine puta, smanjenju vremena putovanja i povećanju bezbednosti u saobraćaju.