Oli Ren: Neće biti kolapsa evra

PinterestFacebookTwitterShare

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren izjavio je da ne može da zamisli kolaps evra i da je Italija bila i ostaće centralni deo jedinstvene evropske valute.

Ren je dao izjavu sinoć, nakon što je vlada Italije saopštila da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi u četvrtak izrazili strahovanje da bi kolaps Italije pod planinom njenog duga “neizbežno predstavljao kraj evra, što bi zakočilo proces evropske integracije uz nepredvidljive posledice”, prenela je agencija AFP.

Ren je takođe naveo da ekonomske reforme koje predvodi novi premijer Italije Mario Monti “idu u dobrom smeru”, ali da su dodatne akcije neophodne.

Italijanske ekonomske osnove su “solidne”, rekao je novinarima komesar EU, posle sastanka sa premijerom Montijem u Rimu.

Komentar je usledio nakon što su troškovi zaduživanja Italije oštro porasli na jučerašnjoj aukciji državnih obveznica, privremeno pogodivši evropske berze, na kojima vlada zabrinutost za sudbinu treće po veličini privrede evrozone, objavila je agencija AP.