Porast broja stanova u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Tokom poslednjeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova zabeležen je porast broja stanova u 122 od 168 opština u Srbiji, pokazali su prvi rezultati popisa.

 
Tako je ove godine popisano 3.243.587 stanova, a 2002. godine u Srbiji je bilo 2.974.437 stambenih jedinica.
 
Najveći broj stanova popisan je regionu Šumadije i zapadne Srbije i to 902.997, potom u Vojvodini gde ima 852.229 stanova, zatim u regionu južne i istočne Srbije – 748.731, a u Beogradskom regionu upisano je tačno 739.630 stanova.
 
Šef odseka za sprovođenje popisa u Republičkom zavodu za statistiku (RZS) Ljiljana Đorđević kazala je Tanjugu da je porast broja stanova očekivan, budući da se u poslednjih desetak godina puno gradilo u pojedinim većim mestima.
 
“Porast broja stanova je očekivan i najviše je vezan za izgradnju u velikim gradovima u Srbiji”, kazala je Đorđevićeva.
 
Najveće povećanje broja stanova je zabeleženo u Čajetini, Novom Sadu, Nišu – naselju Pantelej, Vrnjačkoj Banji, Zvezdari, Paliluli, Rakovici, Nišu – Medijani, Zemunu, potom i u Surčinu, navela je ona.
 
U nekim opštinama je, međutim, popisano manje stanova nego pre deset godina, i to u Trgovištu, Kuršumliji, Žitorađi, Topoli, Ražnju, Beloj Palanci, Novom Kneževcu, Svilajncu, Irigu i Rači.
 
U ukupan broj stanova tokom popisa uključeni su stanovi za stalno stanovanje, oni koji se povremeno koriste za odmor ili rekreaciju, ili u vreme sezonskih radova u poljoprivredi, nastanjene poslovne prostorije ili prostorije nastanjene iz nužde.
 
Prema poslednjem popisu, koji je sproveden u oktobru, u Srbiji živi 7.120.666 stanovnika, što je za 377.335 manje nego što je bilo prilikom prethodnog popisa 2002. godine.
 
Rezultati popisa pokazuju da je smanjen i broj domaćinstava u Srbiji, kao i osoba koje sada žive i rade u inostranstvu, dok je jedino zabeležen porast broja stanova, i to od 269.150.