Đorđević: Rusko državljanstvo traži 50.000 građana

PinterestFacebookTwitterShare

Potpisivanje peticije za dobijanje ruskog državljanstva, na teritoriji čitavog Kosova traje već nekoliko meseci i do danas je prikupljeno više od 50.000 potpisa, izjavio je jedan od inicijatora akcije Zlatibor Đorđević.

 
“Nezadovoljni smo tokom pregovora u Briselu, ako se završe kao što su počeli biće to kraj Srbima na Kosovu i Metohiji, a dvojno državljanstvo sprečilo bi i sve agresivniju islamizaciju Srba na Kosovu”, rekao je agenciji Beta Đorđević koji je predsednik pokreta “Stara Srbija” iz sela Leška. 

Ruskoj ambasadi u Beogradu, pocetkom novembra predato je 21.733 zahteva, potpisivanje peticije je nastavljeno u svim sredinama i danas imamo oko 50.000 zahteva, tvrdi Đorđević. On je objasnio kako se prikupljaju potpisi za rusko državljanstvo: 

“Potpise prikupljaju volonteri, koji idu od kuće do kuće, jer je zahladnelo i ne može se biti napolju”, rekao je on. 

Prema njegovim rečima zainteresovani, na štampanom formularu upisuju ime i prezime, prebivalište i matični broj. 

“Na uvid im dajemo i propratno pismo u kome je objašnjeno zašto se traži pomoć od Ruske Federacije”, dodao je Đorđević. 

On je ukazao da je pomoć Srbima neophodna jer kosovske institucije ucenjuju uglavnom stare i siromašne građane da izvade njihova lična dokumenta i da postanu Kosovari, kako bi ostvarili pravo na penzije i ostala socijalna davanja od po 45 evra. Sve se to događa pred očima međunarodne zajednice i Evrope, ali i naše države i Vlade, kazao je on i dodao da je humanitarna katastrofa izmišljena da bi velike sile prigrabile rudno i drugo bogatstvo Kosova. 

“Ne tražimo da Rusija ratuje sa Amerikom zbog Srba na Kosovu. Dovoljno je da nas ona zastupa na političkom planu i brani istinom. Ako se te dve svetske sile suoče argumentima i istinom Rusija će izvojevati ubedljivu pobedu”, rekao je Đorđević.