Nestašica struje, viška ima samo Bugarska

PinterestFacebookTwitterShare

 
Zbog suše, nizak vodostaj reka ugrožava rad hidroelektrana u Evropi. Na Balkanu su već nestašice struje, a neke zemlje najavljuju i redukcije. U Srbiji je za sada stabilno, iako EPS 15 odsto potrošnje pokriva uvozom.


 
Sušni period traje već sedam meseci. Nizak vodostaj reka ugrožava rad hidroelektrana u čitavoj Evropi. Na Balkanu su već nestašice struje, a neke zemlje najavljuju i redukcije. U Srbiji je za sada stabilno, iako EPS 15 odsto potrošnje pokriva uvozom. U ponedeljak je i hitan sastanak Vladine radne grupe za sigurno snabdevanje energetima.

 
Iz hidroelektrana Srbija pokriva trećinu potrošnje struje. Dotoka vode da skoro i nema pa je proizvodnja manja i 70 odsto. Nivo Dunava je na istorijskom minimumu, a Drina se na nekim mestima kažu može i pregaziti. EPS saopštava da je zbog velike potrošnje uvoz neminovan, prenosi RTS.

 
Zoran Manasijević iz EPS-a kaže da je hidrologija svuda loša i da je Dunav sa svojim pritokama dominatan izvor hidroenergije u regionu. Prema njegovim rečima, energija se može nabaviti ali nema je u izobilju. Srpski prenosni sistem je stabilan, ali u Elektromreži kažu da su cetralni dalekovodi regiona opterećeni jer je potražnja za strujom ogromna. Viškova ima još jedino Bugarska.

 
Rumunija, inače veliki izvoznik, još u oktobru je proglasila vanrednu sitaciju i redukovala komercijalne isporuke. Struju uvoze i Mađarska, Hrvatska, Slovenija. Na jugu Balkana je već dramatično. Vladimir Milenkov iz Elektromreže Srbije kaže da Albanija i Makedonija imaju proizvodnju električne energije uglavnom iz hidroelektrana, ali zbog velike suše, enegija nedostaje u tim delovima.

 
Crna Gora je u najtežoj situaciji. Najavljivano je da će od ponedeljka krenuti redukcije, ali je crnogorska elektroprivreda za sada samo pozvala na opštu štednju struje. Rajko Šebek iz Elektroprivrede Crne Gore kaže da je predloženo kombinatu aluminijuma da smanji potrošnju za 30 odsto i da će apel biti upućen narednih dana i Željezari.

 
“Javno pozivamo i ostale kompanije, lokalne samouptrave i stanovnike da štede struju”, kaže Rajko Šebek.

 
Prognostičari najavljuju da će sušni period portrajati do sredine decembara.

 
Pritisak na elektroenergetski sistem je sve veći. Prava zima sa tempereturama ispod nule, tek se očekuje. Bliže se praznici i potrošnja iz dana u dan raste. Stručnjaci upozoravaju na mogućnost kolapsa u snabdevanju.
 

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković kaže da je elektroeneregtski sistem spreman u velikoj meri da odgovori na te izazove.

 
“Ali isto tako ako bude enormnih prekoračenja nije moguće očekivari da elektroenergertski sistem izdrži. To znači biće ili uvoza ili redukcije struje, nema treće opcije, odnosno nema čarobnog štapića”, rekao je Rajaković.

 
Da je situacija alarmantna vidi se i po tržištu. Ponuda struje je sve manja, tražnja sve veća pa uskoro neće moći ni da se kupi jer zemlje čuvaju za sebe. Na berzama megavat sat je sve skuplji, a u odnosu na oktobar cena je već udvostručena.