Na fakultet uskoro bez prijemnog

PinterestFacebookTwitterShare

Gimnazijalci će moći da upišu fakultet bez prijemnog ispita, a uvode se „opšta”, „stručna” i „umetnička” matura.
 
Đaci će mnogo lakše moći da promene školu, broj učenika u odeljenju moraće da bude manji od 30, profesori neće imati pravo na štrajk, a srednje obrazovanje i dalje neće biti obavezno u Srbiji.
 
Ovo su najvažnije odredbe koje se nalaze u Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji bi trebalo da bude usvojen do početka naredne godine.
 
Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija objasnio je za Press da je matura jedna od ključnih izmena, zbog čega se ovaj zakon najviše i donosi. I strategija obrazovanja, koja još nije usvojena, predviđa da gimnazijalci treba da polažu opštu maturu posle koje ne moraju da polažu prijemni ispit za fakultet. 

„To ne znači da uopšte neće imati prijemi, jer je sigurno da će neki fakulteti imati prijemni, kao što je recimo Fakultet dramskih umetnosti. Postojeće opšta i stručna matura. Stručnu maturu polagaće učenici srednjih stručnih škola, ali sa tim neće moći da upišu fakultet već će morati da polažu i opštu maturu. Ide se na to da srednja stručna škola nije prolaz na fakultet, a gimnazija jeste, što je koncept koji važi već 50 godina u nekim evropskim zemljama“, rekao je Sokić. 

Zadržana su i rešenja u pogledu broja i dužine trajanja časa. U gimnaziji će i dalje postojati do 31 čas nastave sedmično, u stručnoj i umetničkoj školi do 33, osim u školi koja ostvaruje programe baletskog obrazovanja gde učenik može da ima do 41 čas. 

Čas teorijske nastave i vežbi i dalje će trajati 45 minuta, a praktične nastave 60 minuta. U odeljenju može biti do 30 učenika. Taj broj se smanjuje ukoliko se u odeljenju nalaze učenici sa smetnjama u razvoju. Učenik koji postiže izuzetne rezultate u učenju ima pravo da završi školovanje u roku kraćem od predviđenog, piše Press. 

U Srbiji se trenutno primenjuje Zakon o srednjoj školi donet 1992. godine.