Najtraženije IT zanimanje 2012.: Stručnjak za sigurnost

PinterestFacebookTwitterShare

Prema predviđanjima kompanije Robert Half Technology, stručanjaci za sigurnost u informacionim i komunikacionim tehnologijama biće najtraženija i najplaćenija zanimanja u IT industriji.
 
U vodiču pod nazivom 2012. Salary Guide, koji je ova kompanija izdala prošle nedelje, predviđa se da će se potreba za povećanjem sigurnosti u IT tehnologijama rasti sledeće godine za 6 odsto, a stručnjaci za te poslove ostvarivaće zarade u proseku veće za 4.5 odsto.
 
Osim stručnjaka za sigurnost, ICT industrija će iduće godine tražiti (i dobro plaćati) developere mobilnih aplikacija, analitičare podataka, inženjere za optimizaciju pretraživača, mrežne inženjere i web developere.
 
“Velika većina najtraženijih poslova u ICT-u odnosi se na strogo specijalizovane profile stručnjaka”, navodi Džon Rid, izvršni direktor kompanije Robert Half Technology.
 
Što se tiče stručnjaka za sigurnost, najviše će se tražiti administratori za mrežnu sigurnost, sistemski administratori sigurnosti, voditelji informacijskih sigurnosnih sistema, mrežni sigurnosni inženjeri, a što se tiče sertifikata koji će se tražiti za te poslove, Rid navodi CISSP i CompTIA Security+, kao najpoželjnije budućim poslodavcima.
 
“Potreba za povećanjem zaposlenih sa ovim profilima poslova dolazi iz jednostavne činjenice da se 92 odsto ulazaka u zaštićene sisteme i servise ove godine, moglo sprečiti preduzimanjem odgovarajuće zaštite”, kažu stručnjaci RHT-a.
 
U odnosu na potrebe za sigurnosnim stručnjacima, Rid takođe navodi kako bi 2012. godine moglo doći do nestašice profila tih zanimanja, pa predviđa da bi zbog toga njihove plate mogle još više rasti kako bi ih kompanije mogle zadržati ili preoteti od konkurencije.