Remontovani energetski objekti mogu da rade i do 50 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Skoro svi najveći hidroenergetski kapaciteti u Srbiji su remontovani i spremni da u narednih 30 do 50 godina proizvode čistu energiju, izjavio je Petar Škundrić, savetnik premijera Srbije za energetiku i najavio da bi sledeće godine mogle započeti investicije u izgradnju vetroparkova u Srbiji.


Investicioni ciklus u srpsku energetiku je započeo, bilo da je reč o remontima ili realizaciji novih projekata, ali je ekonomska kriza i recesija umnogome uticala na brzinu tih ulaganja, ukazao je Škundrić, u intervjuu časopisu “kWh“.

– Zadovoljan sam brojem projekata koje smo počeli, ali nisam uvek zadovoljan dinamikom realizacije pojedinih investicija – kazao je savetnik premijera za energetiku.

On je ocenio da bi mogle da se ubrzaju procedure za ulaganje investitora u energetiku, ali da je za to potrebno izmeniti čitav niz zakonskih rešenja, koja se ne tiču samo energetike.
 
 
– Nisu samo kod nas takve procedure. Radili smo komparativne analize u vezi sa početkom investicija u obnovljive izvore energije i došli do saznanja da u zemljama Evropske unije procedure traju koliko i kod nas, a negde i duže – naglasio je Škundrić.

On je podsetio da se revitalizacija dve najveće hidroelektrane „Đerdap 1“ i „Bajina Bašta“ odvija planiranom dinamikom, završena je revitalizacija malih hidrolektrana „Ovčar Banja“ i „Međuvršje“ i uskoro treba da počne modernizacija HE „Zvornik“.

U termosektoru, Škundrić očekuje da sledeće godine strateški partner kompanija „Edison“ počne realizaciju investicije TE „Kolubara B“ od 750 megavata, a slične poslove očekuje i od kineskih partnera sa kojima je potpisam protokol o saradanji za izgradnju Termoelektrane „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu.
– Očekuje se i da počne i izgradnja malih hidroelektrana na Ibru i na srednjoj Drini, hidroelektrane na reci Lim su već započete, kao i veliki broj malih hidroelektrana za koje je resorno ministarstvo izdalo dozvole – rekao je Škundrić.
Te investicije će omogućiti da imamo dovoljno energije za privredni rast, kazao je on, izrazivši očekivanje da će ta ulaganja sa starteškim partnerima, pomoći Elektroprivredi Srbije (EPS) da napravi „jednu novu bazu ljudi koji će izvoziti znanje i iskustvo“.

Škundrić je istakao značaj tih ulaganja, s obzirom da je EPS „kičma naše industrije“ i investitor bez kojeg ne bi bilo normalnog funkcionisanja i razvoja zemlje.
Savetnik premijera je rekao da očekuje i da Srbija od Evropske unije uskoro dobije ciljeve koje treba da ispunimo do 2020. godine, po pitanju učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji.