Pomoć poljoprivrednicima: Evropska unija uložila 477.000 eura

PinterestFacebookTwitterShare

Organizacija “Help” ovih dana finalizira projekat podrške poljoprivrednim proizvođačima iz šest opšina Gornjeg Podrinja, vredan 477.000 eura.

Novcem Evropske unije finansirana je nabavka poljoprivredne mehanizacije za 180 malih farmi iz Goražda, Ustikoline, Prače, Foče, Rogatice i Novog Goražda.

Pošiljku motornih kosilica i druge mehanizacije preuzelo je 20 od 50 odabranih poljoprivrednika s područja opšine Goražde, gde je finansijsku podršku osigurala i lokalna zajednica.

– Mali proizvođači ne mogu biti konkurentni na tržištu ako ne ponude nešto što je kvalitetnije i drugačije. Ovo je jedan od načina da ljudima pomognemo, ne samo donacijama, kao što danas radimo, nego i kroz proces sertifikacije, kako bi ljudi koji proizvode voće i povrće dobili sertifikat za integralnu proizvodnju, a proizvođači i prerađivači mleka uveli sistem kontrole kvaliteta proizvodnje – kaže Almin Adžović, predstavnik organizacije “Help” za BiH.

Od 150.000 maraka utrošenih na goraždanskom području, Opšina je osigurala oko 40.000, a deo novca potrebnog za sertifikacije će  iz svog džepa platiti i sami proizvođači.