Bugarski seljaci blokiraju puteve

PinterestFacebookTwitterShare

Bugarski poljoprivrednici u ponedeljak stupaju u štrajk i blokadom puteva će pokušati da od vlade u Sofiji izdejstvuju veći budžet za poljoprivrednu delatnost.
 
Očekuje se da će ovo biti najveći protest bugarskih zemljoradnika, rekao je predsednik Asocijacije bugarskih farmera Hristo Cvetanov. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici će na graničnim prelazima i putevima, na ukupno 25 punktova u zemlji, parkirati oko 3.000 poljoprivrednih mašina. U Bugarskoj već pet dana štrajkuju i zaposleni u železnici.
 
Farmer Cvetanov je rekao da farmeri u toku prvog dana štrajka neće blokirati granične prelaze i puteve u zemlji, ali da ne može da garantuje šta će se dešavati tokom narednih dana ukoliko prvi dan protesta ne reši problem. 

Sukob zemljoradnika i vlade Bojka Borisova usledio je nakon što su poslanici u Sobranju u prvoj raspravi o budžetu za narednu godinu usvojili znatno manje sredstava namenjenih poljoprivrednicima.

Predstavnici vlade mesec dana pre održavanja predsedničkih i lokalnih izbora u Bugarskoj obećali su farmerima veći budžet za poljoprivrednu delatnost u odnosu na ovu godinu, tako da je on u 2012. trebalo da dostigne 570 miliona leva, odnosno 285 miliona evra.