Završetak modernizacije rafinerije u Pančevu

PinterestFacebookTwitterShare

Završetak modernizacije rafinerije Pančevo, koja predstavlja najveći investicioni projekat u Srbiji, jedan je od najvažnijih uslova energetske bezbednosti Srbije. Završetkom ovog velikog posla povećaće se obim prerade do maksimalnih 4,8 miliona tona nafte godišnje, a vozači u Srbiji imaće na raspolaganju najsavremenije gorivo, kakvo se toči i u ostatku Evrope.

Upitan da li je očekivao da će NIS za dve i po godine od kupovine postati najbolja firma u Srbiji, Aleksej Miler, predsednik Izvršnog odbora Gasproma potvrdio je prilikom nedavne posete da su Rusi ambiciozni ljudi s ambicizonim ciljevima.

“To je zajednička osobina Rusa i Srba. Mi želimo da budemo prvi zajedno s vama, “rekao je Miler, očekujući da će NIS uskoro postati i regionalni balkanski igrač.

On smatra da je saradnja Srbije i Rusije saradnja jako dobra,još od trenutka realizacije zajedničkog projekta modernizacije NIS-a. Obim proizvodnje je povećan za 30 odsto, resurna baza na 5,5 procenta, što je bitno jer su resursi preko potrebni  za dugoročan razvoj preduzeća. S NIS-om razgovaramo o o zajedničkom radu u trećim zemljama i tu vidimo dobre perspektive, pojasnio je Miler.

Završetak modernizacije NIS-a je preduslov da kompanija zauzme strateški važnu poziciju na regionalnom balkanskom tržištu derivata. Ključni element modernizacije je izgradnja kompleksa blagog hidrokrekinga i hidroobrade u Rafineriji Pančevo.

Tako izgradjen novi kompleks promeniće kvalitativne parametre proizvodnje, povećaće dubinu prerade i udeo belih derivata (benzina), s poboljšanim kvalitetativnim karakteristikama. Istovremeno će povećati i ekološku bezbednost proizvodnje, odnosno doći će do smanjena emisije štetnih gasova u vazduhu.