Bugarska: Istorijski rekord u izvozu struje

PinterestFacebookTwitterShare

Bugarska je za devet meseci ove godine zabeležila istorijski rekord u izvozu električne energije, a više od 80 odsto struje plasirano je u Grčku, Srbiju i Makedoniju.


Direktor Centralne dispečerske uprave Mitju Hristozov izjavio je da je Bugarska do 23. novembra izvezla 9,62 milijardi kilovatčasova električne energije, a da se do kraja godine očekuje izvoz od 10,5 milijardi kilovatčasova.

Proizvodnja struje u Bugarskoj je od izuzetne važnosti za region, budući, da praktično podmiruje između 40 i 50 odsto potreba za električnom energijom na Balkanu, dodao je on.

Prema njegovim rečima, Bugarska je tokom 2010. godine izvezla 8,5 milijardi kilovatčasova struje u insotranstvo, a izvoz će u ovoj godini biti veći za trećinu zbog niskih vodnih resursa u susednim zemljama.

U Bugarskoj je u prvih devet meseci ove godine registrovano povećanje proizvodnje eletrkične energije za 9,5 odsto. Hristozov je naglasio da je Bugarska tokom letnjih meseci izvozila 2.000 megavata, a da sada prodaje 1.300.

Prvi čovek bugarske dispečerske uprave upozorio je da se Bugarska u narednoj godini ne može nadati rekordu u izvozu struje, ukoliko tokom zime ne bude ozbiljnih sniježnih padavina.

Paralelno sa izvozom i u Bugarskoj je od januara do novembra povećana potrošnja električne energije za četiri odsto, a povećanje potrošnje od 2000. godine kretalo se u rasponu od 1 do 1,5 odsto na godišnjem nivou. U ovoj zemlji je u prvih devet meseci ove godine registrovano povećanje proizvodnje eletrkične energije za 9,5 odsto, a to povećanje će za celu 2011. biti 7,5 procenata veće nego 2010.

U ukupnoj proizvodnji struje u Bugarskoj termoelektrane učestvuju sa 43 procenata, hidroelektrane sa 12, nuklerka “Kozloduj” zadovoljava 33 odsto potreba, dok ostatak nadopunjuju obnovljivi izvori električne energije, uglavnom vetrogeneratori.