MMF spasava Italiju sa 600 mrld. €?

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanski dnevnik “Stampa” piše da znavničnici iz Međunarodnog monetarnog fonda pripremaju plan za finansijski spas Italije vredan 600 milijardi evra.
 

Prema pisanju lista, pozajmica između 400 i 600 milijardi evra dala bi Italiji prostor od 12 do 18 meseci za sprovođenje mera za smanjenje proračuna i reformi za podsticaj rasta.
List navodi da će MMF u pozajmici garantovati stopu od četiri ili pet odsto što je mnogo bolje od troškova pozajmljivanja na tržištima, gde je stopa na dvogodišnje i petogodišnje obveznice iznad sedam posto.

“Stampa” ističe da obim pozajmice ukazuje na to da će MMF koristiti svoje trenutne resurse zbog čega se proučavaju razne mogućnosti, među kojima je moguća uključenost evropske centralne banke i MMF kao jamca.

EU i ECB poslali su tokom ovog meseca revizore u Italiju da provere javne račune, a i MMF će uskoro poslati svoje stručnjake u sklopu posebnog mehanizma nadzora usaglašenog na nedavno održanom samitu G20 sa čime se saglasila prethodna italijanska vlada.

U proteklih nekoliko sedmica, državni dug Italije od 1,9 triliona evra i niska stopa rasta izazvali su nemire na tržištima i strahovanja da bi Rim mogao da zatraži finansijsku pomoć poput Grčke, Irske i Portugala.