TE Pljevlja spasava Crnu Goru od restrikcija

PinterestFacebookTwitterShare

Termoelektrana Pljevlja, glavni snabdevač za Crnu Goru usled nedostatka energije iz hidroizvora, radi punim kapacitetom i samo da tako bude do obilnih padavina, koje bi napunile akumulacije da se vrati proizvodnja iz hidroelektrana.

To je glavna “molitva” uprave TE i svih u elektroenergetskom lancu, kao i potrošača struje, a svi se nadaju da će Crna Gora izbeći restrikcije.

“Postoji problem na cevovodu i ako bi se proširila rupa može havarijski da ga preseče, u tom slučaju, proizvodnja bi morala stati tri – četiri dana. Termocentrala neće stati zbog uglja. Obezbeđujemo potrebnu količinu za rad TE punim kapacitetom. Zastoj bi mogao izazvati samo kvar tehničke prirode”, izjavio je direktor Rudnika uglja Vuk Roćen.

U poslovodstvu TE kažu da strahuju samo da elektrana ne ispadne iz pogona i nadaju se da će uspeti da održi proizvodnju do kiše, koja bi mogla sve obradovati tek narednog vikenda.

“Postrojenje zahteva zastoj od nekoliko dana da bi završili zimsku njegu, kojom bi sanirali potencijalne probleme. To je trebalo da uradimo u oktobru, ali smo odložili zbog suše, odnosno nedostatka struje iz hidroelektrana. Postoji problem na cevovodu (propuštanje pare) i ako bi se proširila rupa može havarijski da ga preseče. U tom slučaju, proizvodnja bi morala stati tri – četiri dana do saniranja kvara”, objasnili su iz Termoelektrane, navodeći da od 1. avgusta radi bez prestanka.

Prate problem, ali na njega ne mogu uticati


Kako su obrazložili iz TE, sada samo nadgledaju kako funkcioniše, ali ne mogu da spreče eventualni ispad, osim što su spremni da brzo reaguju ukoliko dođe do zastoja.

“Pratimo problem koji je prisutan nekoliko sedmica, ali na njega ne možemo uticati. Bez da zaustavimo elektranu, što sada ne smemo uraditi. Neizvesna je situacija jer TE može stati sutra, a može za deset dana ili mesec”, naglasili su iz pljevaljskog preduzeća, u vlasništvu Elektroprivrede.

Prekid rada TE sada bi izazvao haos u državnom energetskom sistemu sa neizbježnim restrikcijama. Nedostaje električne energije u okruženju, takođe zbog suše, a skupi uvoz sa evropskog tržišta koštaće građane i ostale potrošače kada počne da se kalkuliše kroz cene u Crnoj Gori.

EPCG je struju iz uvoza, sa uračunatim prenosom energije kroz nekoliko zemalja do crnogorskog sistema, prethodnih dana plaćao 106 eura po megavat-satu. Svakodnevno kupuju energiju, da bi pokrili preko 20 odsto potreba.
 
Uglja ima dovoljno


Iz Rudnika uglja poručuju da, bez obzira na dugovanja TE od oko pet miliona eura, neće faliti rude za proizvodnju energije. U Rudniku kažu da su upoznati da TE radi punim kapacitetom, da je poslednja tri meseca oboren rekord u proizvodnji, a nadaju se da će eventulani zastoj tehničke prirode izostati u kriznoj sitauciji.