Preminuo Ante Marković

PinterestFacebookTwitterShare

Preminuo je Ante Marković, nekadašnji predsednik Saveznog izvršnog veća SFRJ, saznaje “Dnevni avaz” iz krugova bliskih porodici.
 
Ante Marković, rođen 25. novembra 1924. u Konjicu u Bosni i Hercegovini, diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1954.
 
Na mesto Predsednika predsedništva Socijalističke Republike Hrvatske imenovan je 1986, zamenivši na toj funkciji Emu Derosi-Bjelajac.

Premijer bivše Jugoslavije postao je 1989. godine, nakon ostavke Branka Mikulića.
 
Krajem 1989. godine pokrenuo je program ekonomskih reformi, dotad neviđenih u SFRJ, koje se uključivale i stabilizaciju dinara, kao i privatizaciju putem dodele deonica radnicima. Rezultat je bio zaustavljanje inflacije, koja je uzela maha tokom osamdesetih godina prošlog veka, kao i brzo i značajno, iako kratkotrajno, povećanje životnog standarda. To je Markovića u tom trenutku učinilo jednim od najpopularnijih političara u jugoslavenskoj istoriji.

Ostavku je podneo 1991. godine, početkom ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije. Nakon toga se povukao sa javne scene i posvetio poslovnoj karijeri.