U toku povezivanje dva kopa Kolubare

PinterestFacebookTwitterShare

Radovi na povezivanju površinskih kopova Polje B i Polje D Rudarskog basena (RB) Kolubara biće završeni do 1. decembra ove godine, javili su lokalni mediji.
 

Kako bi povezivanje kopova bilo uspešno realizovano biće postavljeno više od dva kilometra transportnih traka za ugalj, a neophodno je uraditi i montažni čelični most u selu Baroševac.  Most će meštanima biti veza s grobljem, jer je deo sadašnjeg seoskog puta nestao pred velikim rudarskim bagerima.
 
Prema rečima direktora Polja D Dejana Milijanovića, taj površinski kop je radio 50 godina, a sada će mu “kao zamenski kapacitet” u pomoć priskočiti Polje B zbog čega se čitav posao povezivanja dva kopa i radi.
 
“Mi smo u 2011. prebacili plan proizvodnje uglja sa već iskopanih preko deset miliona tona lignita, a da bi ispunili plan i u 2012, neophodna nam je pomoć Polja B”, rekao je Milijanović i dodao da će time biti poboljšan i kvalitet uglja koji će iz tog dela RB Kolubara ići u Termoelektrane “Nikola Tesla” (TENT), u Obrenovcu, Velikim Crljenima i Svilajncu.
 
U Kolubari se godišnje iskopa oko 30 miliona tona uglja od kojih se proizvede 52 osto električne energije u Srbiji.  Poslednjih dana, zbog niskog vodostaja reka i nedostatka struje iz hidrocentrala, kolubarski lignit obezbeđuje Srbiji 60 odsto električne energije.