Prekobrojnima u PKB otpremnine i zemljište

PinterestFacebookTwitterShare

Zaposlenima u Poljoprivrednoj korporaciji “Beograd”, koji budu proglašeni tehnološkim viškom, biće isplaćene otpremnine od 300 evra po godini staža, a imaće priliku da obrađuju po 20 ari zemljišta koje im na besplatno korišćenje nudi preduzeće. Oni će zemlju koristiti onoliko godina koliko im je ostalo do penzije i još pet godina preko. Uz ovo PKB garantuje i otkup proizvoda.
 
Ovakav “iskorak” prema zaposlenima motivisan je željom PKB i grada Beograda da zaposleni koji formalno napuste Kompaniju, ipak ostanu deo nje i učestvuju u njenom razvoju. Time će, prema rečima čelnika, biti smanjen broj zaposlenih, što je neophodno za bolje poslovanje, a svoje kolege neće ostaviti bez posla.
 
Tim potezom, prema rečima Rajka Mandića, generalnog direktora, PKB je dobio jednu novu, kreativnu energiju i novi način poslovanja.
 
– Zbog neodrživog poslovnog modela i stanja da PKB ima veće rashode od prihoda, primorani smo da smenjimo broj zaposlenih – objašnjava Mandić.
 
Naš sagovornik objašnjava da je od 2.480 radnika, koliko broji ovo preduzeće, 700 njih višak.
 
– Od tog broja, njih 300 već je uzelo otpremninu od 300 evra za godinu radnog staža – kaže Mandić. – I ostalih 400 dobiće ponudu da, uz novac, na korišćenje uzme i 20 ari placa, koje će uz podršku preduzeća obrađivati.
 
PKB će tim radnicima omogućiti i kontakt sa bankama i savete kako bi što bolje iskoristili mogućnosti koje dobijaju sa otpremninom. Ovo preduzeće, koje ima 22.500 hektara obradive zemlje, kako kaže direktor, može da priušti dovoljno za sve radnike koji budu prihvatili ovaj program.
 
– U protekla četiri meseca radili smo na novoj sistematizaciji i organizaciji programa i analizi svih poslovnih procesa u PKB – kaže Mandić. – Garantujemo otkup proizvoda i stavljamo na raspolaganje sve stručne resurse. Kao jedni od glavnih dobavljača ovdašnjim trgovinskim lancima, planiramo da zauzmemo najvažnije mesto u gradskoj veletržnici.