Proizvedeno 25.000 tona šargarepe

PinterestFacebookTwitterShare

U Hrvatskoj je, prema podacima Gospodarske komore, lane proizvedeno 13.000 tona šargarepe. U Begeču, selu nedaleko od Novog Sada, ovih dana privode kraju vađenje ovog povrća, a očekuje se da će, sa oko 600 hektara, koliko je pod šargarepom, biti izvađeno najmanje 25.000 tona ovog povrća, odnosno duplo više od godišnje proizvodnje cele Hrvatske.
 
Begeč je, inače, poznat po proizvodnji povrća, pre svega šargarepe. Ovim poslom se, kako objašnjava Pavle Paja Terzić, jedan od proizvođača šargarepe, peršuna i paštrnaka, ozbiljno bavi 26 domaćinstava.
 
– Vreme nam, s jedne strane, ide naruku, pošto je suvo i traktori lako ulaze u njive, pa posao ide gotovo tri puta brže nego kada imamo redovnu kišnu i blatnu jesen – objašnjava Terzić, koji korenasto povrće, pre svega šargarepu, gaji na 22 hektara. – Ovo, međutim, ima i manu, pošto na šargarepi ne ostaje sloj blata i zemlje, koji je čuva od isušivanja i mehaničkih oštećenja.
 
Šargarepa iz Begeča, napominje Terzić, plasira se po celoj Srbiji, a i šire. Najveći kupci su upravo lanci megamarketa.
 
– Ova godina je bila nezgodna za prozvodnju, pošto nas je suša stalno pratila – ističe Terzić. – Samo za navodnjavanje sam potrošio 17.000 litara nafte, pošto šargarepa traži puno vode, prvo kad počne da niče, a još više dok napreduje.
 
Sama proizvodnja šargarepe, dodaje Terzić, skupa je i izuzetno zahtevna. U nju se, po hektaru, investira i više od 4.000 evra.
 
– Samo za đubrivo je potrebno 800 evra po hektaru, seme košta daljih 800 evra, pesticidi i herbicidi takođe traže svoje, a tu su i troškovi radne snage, pošto se najveći deo posla obavlja ručno – navodi Terzić. – U sezoni angažujemo oko 50 radnika, a tokom godine na ovim poslovima je njih 12.