(FOTO) “Grad duhova”: Izgrađen za milion ljudi, a doselilo samo 20.000!

PinterestFacebookTwitterShare

Kangbaši je u mnogočemu zadovoljio arhitektonske ‘hirove’ – ima moderne poslovne tornjeve sa staklenim fasadama, impresivne administrativne centre, zgrade uprave, muzeje i pozorišta. Ipak, u tom gradu gotovo niko ne živi. Do sada je doselilo tek 20.000 ljudi. Kangbaši je bio san lokalnog sekretarijata Komunističke partije, grad koji je trebao biti ‘spomenik blagostanju u zemlji’.

Na početku izgradnje u grad se slila prava ‘poplava’ investicija. Lokalna vlast je samo u prometnu mrežu uložila oko 310 miliona dolara. Većina stanova koji sada zjape prazni je kupljena i pre nego su do kraja izgrađeni. Kupci su većinom bili Kinezi srednje klase, koji su uložili u svoj drugi ili treći stan, verujući kako su nekretnine sigurna investicija.  

Biznismen Wang Pen je bio jedan od kupaca. Potrošio je životnu ušteđevinu na dvosobni stan kojem je vrednost samo od početka godine pala za 20 posto.

Kako u gradu nema industrije grad od početka ‘prkosi’ bilo kakvoj ekonomskoj logici. Gotovo nijedan biznis nije preseljen u njega. Ulice su uvek prazne, nema gužvi na cestama. Ipak, projekti izgradnje u Kangbashiju idu dalje uprkos nedostatku zanimanja.