Jačanje tržišta akcija podstaklo cene nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Sirova nafta je danas u Aziji poskupela iznad 98 dolara za barel, dobivši podsterek sa tržišta akcija posle snažnog početka sezone potrošačkih kupovina u SAD.

Nafta za orijentacionu isporuku u januaru je jutros u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu bila u porastu 1,35 dolara, na 98,12 dolara za barel, pošto je u petak zaključena na 96,77 dolara, 60 centi skuplje nego u prethodnoj sesiji.

Na londonskoj berzi ICE je nafta marke “brent” za isti termin isporuke ugovarana 1,24 dolara skuplje nego u petak, po 107 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Cene nafte su dobile usmerenje sa azijskog tržišta akcija koje je danas bilo većinom u porastu nakon što je tokom četvorodnevnog prazničnog vikenda u SAD, koji je počeo proslavom Dana zahvalnosti, prodavnice i stranice Interneta posetilo rekordnih 226 miliona kupaca, u poređenju sa 212 miliona lane, kako su pokazali preliminarni podaci američke Nacionalne federacije tgovaca na malo.

Poverenje tržišta su podstakli i izveštaji da Francuska i Nemačka razmatraju načine za produbljenje fiskalne integracije u zoni evra.

Sirova nafta je pojeftinila u odnosu na nivo iznad 103 dolara za barel od pre više od nedelju dana pod pritiskom zabrinutosti investitora da bi dužnička kriza u zoni evra mogla da podrije svetski ekonomski rast i tražnju nafte.