Donošenje Zakona o zadrugama je impertaiv razvoja poljoprivrede

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija što pre treba da donese novi zakon o zadrugama kako bi se sprečilo dalje propadanje zadružne imovine, upozorio je predsednik Zadružnog saveza Beograda Velimir Radojević.

On je naglasio da je Nacrt zakona o zadrugama već prošao javnu raspravu, a prema ranijem planu do sada je trebalo da prođe Vladu i do kraja godine bude usvojen i od strane Skupštine Srbije. Ipak to se još uvek nije dogodilo, a sam Radojević nije upoznat sa razlozima zbog kojih Zakon o zadrugama kasni.

 
Radojević je naglasio da je zadruga specifična organizacija i da je zakon o zadrugama neophodan kako bi se na jedan drugačiji način uspostavio celokupan sistem zadrugarstva, ali i afirmisao i podstakao proces udruživanja i osnivanja novih zadruga.

“Mislim da je to imperativ razvoja srpske poljoprivrede, jer sitni posedi i poljoprivredni proizvođači sa svojom proizvodnjom ne mogu biti nosioci razvoja poljoprivrede. Oni moraju uvoditi standarde u proizvodnji, a to mogu samo kada su povezani, udruženi, kada su u jednom sistemu i zajedno rade na tim poslovima”, kazao je Radojević.

Prema njegovim rečima, novi zakon predviđa i osnivanje opšteg Zadružnog saveza Srbije koji će imati određena javna ovlašćenja i biti “krovna asocijacija” unutar koje će se naći svi strukovni Zadružni savezi, što do sada nije bio slučaj.