Loše izgrađeni objekti prvi stradaju u zemljotresima

PinterestFacebookTwitterShare

Najsvežiji primer koji pokazuje značaj kvalitetne gradnje zgrada je zemljotres u Turskoj, koji je čitave regije sravnio sa zemljom. Da je taj deo Turske rastao u skladu sa planovima, da je vođena briga o detaljima i budućnosti, posledice zemljotresa ne bi bile tako katastrofalne.
 Neplanska i nekvalitetna gradnja je problem cele Turske, koja je među prvih deset ekonomija sveta, ali i svih balkanskih zemalja, saopšteno je na Trećem internacionalnom samitu o kvalitetu građenja “Globalna konkurencija i održivost energetske efikasnosti” koji je protekle sedmice održan u Istanbulu u organizaciji Asocijacije turskih proizvođača građevinskih materijala (IMSAD).
 
Na Samitu, kojem su prisustvovali predstavnici Crne Gore, Srbije, Makedonije, BiH i Turske, potpisana je i Deklaracija o energetskoj efikasnosti, oko čijeg sadržaja su se usaglasile delegacije zemalja učesnica.

“Društvo treba da ima koristi od urbanizacije, zelene površine moraju biti sačuvane, a rast bez planiranja ništa od toga ne omogućava. Zemljotresi u Turskoj su pokazali da su potrebne ozbiljne promjene u gradnji, da uvek treba koristiti najbolje materijale i poštovati planove jer je sve ostalo bezvredno i svaka greška se skupo plaća”, kazao je predsednik udruženja koje se bavi gradnjom nekretnina GYODER Isik Gokoja.

On smatra da metropole moraju povećati zelene površine u gradovima i da Turska mora početi da brendira svoje gradove, pre svih Istanbul koji iako ima mnogo izuzetnih znamenitosti nije prepoznat kao grad koji predstavlja neku specifičnost.


Turska na 7. mestu izvoznica građevinskog materijala


Predsednik turske Komore kompanija izvoznica Tahsin Oztiriaki je rekao da je ta država otvorena i spremna za globalnu konkurenciju i da je kao sedma najjača zemlja izvoznica građevinskog materijala došla do pozicije da ostale zemlje gledaju na Tursku sa poštovanjem.

On je istakao  da Turska izvozi građevinske materijale širom sveta, a naročito u Libiju, Rusiju, Irak, Turkmenistan, Ujedinjeni arapski emirati ali i da im je “Arapsko proljeće” donelo dosta problema. Kada je Evropa u pitanju, najviše izvoze u Nemačku i Veliku Britaniju.

Turska je lider u proizvodnji gvožđa, čelika, stakla, aparata za hlađenje i zagrijavanje, izolacionih kablova, cimenta i još mnogo toga iz oblasti građevinarstva što čini ukupno 15 odsto njihovog izvoza.

Crna Gora još na početku


Istraživač na projektu “EU build” za Crnu Goru Nikola Vujošević je najavio da će energetrski sertifikati, u skladu sa Zakonom, biti obaveza svih novih zgrada i građevinari će ih morati imati u okviru početne dokumentacije prilikom dobijanja saglasnosti.

“Biće propisan minimalni nivo energetske efikasnosti koji će svaka zgrada morati da zadovolji da bi bila usaglašena i kvalifikovana za dobijanje građevinskih dozvola”, kazao je Vujošević.