Hrvatska: Cene stanova padaju i u 2012. godini

PinterestFacebookTwitterShare

Cene stanova u Hrvatskoj u sledećoj godini bi mogle pasti desetak posto. Ovo je procena stručnjaka za nekretnine, koji upozoravaju da na hrvatskom tržištu u ovom trenutku postoji oko 15.000 neprodanih stanova, a da ukupna ekonomska slika zemlje ni u 2012. neće biti znatno drugačija nego u ovoj godini.
 

 
U takvoj situaciji, nastavak pada cena stanova bio bi logičan potez, koji bi koliko-toliko probudio gotovo zamrlo tržište nekretnina.

Samo u Zagrebu cene stanova mogle bi pasti za oko 10 posto, ali konačna cena zavisiće od lokacije. Najveće šanse za snižavanje cena imaju stanovi u Novom Zagrebu i južnim delovima Novog Zagreba. Na tom je prostoru, naime, proteklih godina izgrađeno dosta stambenih jedinica, međutim potražnja za njima je veoma mala.
 
Jedna od najvećih žrtava recesije upravo je tržište nekretnina. Cene stanova u Hrvatskoj iz godine u godine padaju, pa je prosečna cena  kvadrata stana u Zagrebu u oktobru ove godine, prema podacima Centra nekretnina, bila 1757 eura, što je gotovo 14 posto manje nego krajem 2007. godine, dok je, prema podacima internetskog portala Crozilla, bila 1783 eura.