Moody’s: Ugroženi rejtinzi svih članica EU

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge “Moody’s” upozorila je danas da ubrzano pogoršavanje dužničke i kreditne krize u evrozoni ugrožava suverene kreditne rejtinge svih članica Evropske unije.

“Moody’s” je ukazao da će “u odsustvu političkih mera za stabilizaciju tržišnih uslova u narednom kratkoročnom periodu” pretnja kreditnim rejtinzima biti sve veća, prenela je agencija AFP.

“Mada glavni scenario ‘Moody’s’’a ostaje vera u sposobnost evrozone da izbegne banktore širih razmera, taj ‘pozitivni’ scenario, ipak, uključuje rizik od sniženja rejtinga”, ukazano je u izveštaju te agencije.

Rejtinzi Grčke, Irske i Portugalije su već sniženi, što je u poslednje dve godine ubrzalo rast njihovih troškova pozajmljivanja na neodržive nivoe. Poslednjih dana su pod pritisak došle i Španija i Italija koje su primorane da otvore svoje knjigovodstvene knjige za međunarodne inspektore. Francuska je nedavno dogovorila duboka budžetska kresanja kako bi zadržala svoj vrhunski rejting “AAA”.

“Verovatnoća višestrukih bankrota u evrozoni više nije zanemarujuća”, upozorila je ta agencija. “Moody’s” je takođe ukazao da bi serija bankrota takođe mogla da “znatno poveća” izglede da jedna ili dve članice ne samo bankrotiraju, već i da napuste zonu evra.


“Bilo kakav scenario izlaska više članica iz zone evra, drugim rečima, frangmentacije evrozone, imao bi negativne posledice po kreditne statuse svih članica EU”, upozoreno je u izveštaju ove agencije za kreditne rejtinge.