Kina zainteresovana za kupovinu imovine u Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Kineski ministar trgovine Čen Demin planira da iduće godine sa delegacijom privrednika spremnih za ulaganje poseti Evropu kako bi razmotrili prilike za kupovinu imovine na krizom pogođenom kontinentu.

“Neke evropske zemlje suočavaju se s dužničkom krizom i nadaju se da će pretvoriti svoju imovinu u gotovinu priželjkujući da inostrani ulagači kupe njihova preduzeća. Pažljivo ćemo pratiti situaciju i podsta’i napredak na tom području”, izjavio je ministar trgovine Čen Deming na skupu kineskih kompanija koje ulažu u inostranstvo.

Kina nije sklona da se javno obaveže na kupovinu dodatnih evropskih obveznica, bez obzira na molbe za pomoć, ali bi mogla da pokaže puno veći interes za kupovinu imovine za gotovinu.

Najveća kineska špediterska kompanija u vlasništvu države Kosko već je uložila značajan iznos u grčku istorijsku luku Pirej u sklopu grčkog programa privatizacije. Inostrana ulaganja kineskih preduzeća u državnom vlasništvu do sada su uglavnom bila usmerena na kupovinu resursa.

Iako Kina raspolaže deviznim rezervama u visini 3.200 milijardi dolara, analitičari procenjuju da za potrošnju može izdvojiti samo 100 milijardi dolara gotovine godišnje.