Neće biti restrikcija struje

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija neće uvoditi restrikcije u potrošnji struje iako hidroelektrane rade sa 50 odsto kapaciteta zbog suše, kazali su danas članovi vladine Radne grupe za energente i sigurno snabdevanje.

 
Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kazao je novinarima nakon sastanka Radne grupe da se trenutno u Srbiji proizvodi 4,2 odsto struje više nego u istom periodu 2010. godina i da je Vlada omogućila da se blagovremeno uvezu potrebne količine struje koje nedostaju zbog smanjenje proizvodnje u hidroelektranama.

Škundrić je istakao da se ne očekuju veći problemi u snabdevanju uz uslov da svi potrošači racionalno troše električnu energiju.

Imamo rekordnu proizvodnju struje u uslovima kada su hidrološke prilike u poslednjih dvadesetak, a možda i 80 godina najslabije, kazao je Škundrić i dodao da rudnici uglja i termoelektrane rade sa
maksimalnim kapacitetom.

Prema njegovim rečima, rudnici će obezbediti potrebne količine uglja za proizvodnju struje u naredna dva meseca u kojima se ne očekuje poboljšanje hidrološke situacije.

Škundrić je istakao da termoelektrane trenutno proizvode oko 15 odsto struje više nego u prošle godine i Elektroprivreda Srbije (EPS) se organizovala da maksimalno iskoristi kapacitete termoenergetskog sektora.