U toku štrajk upozorenja u školama

PinterestFacebookTwitterShare

U osnovnim i srednjim školama, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, danas je organizovan jednodnevni štrajk upozorenja, skraćenjem časova ili uz potpunu obustavu rada, zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu.

 
Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je danas da je 150 škola stupilo u jednodnevni štrajk upozorenja, zbog kašnjenja isplate jubilarnih nagrada u osnovnim i srednjim školama, dok je, prema podacima školskih uprava, u štrajku 96 škola.
 
“Prema podacima sindikata od 11 sati 150 škola stupilo je u jednodnevni štrajk. Od tog broja polovina škola nastavu je obustavila u potpunosti, dok druga polovina štrajkuje držeći nastavu 30 minuta”, rekao je Matijević Tanjugu.
 
Prema rečima Matijevića, nastavu je u potpunosti obustavilo 34 škola u Kragujevcu, 19 u Kraljevu, 13 u Čačku, devet u Vranju, dve u Zaječaru…
 
Od škola u Vojvodini, samo je u tri škole u Inđiji obustavljen rad, dok su u tri škole u Novom Kneževcu časovi smanjeni na 30 minuta.
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima 42.000 članova u oko 700 škola u Srbiji.
 
Prema podacima iz školskih uprava, do 11 sati u potpunoj obustavi rada bilo je 18 škola, koje su se pridružile štrajku upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika, dok je časove na 30 minuta skratilo 78 škola, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete i nauke. Štrajku upozorenja se prema navedenim podacima, pridružilo 96 škola, od ukupno 1.804 škola koliko ih ima u Srbiji.
 

Ministar: Jubilarne nagrade biće isplaćene
 
Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da će jubilarne nagrade za prosvetne radnike biti isplaćene, da je u Beogradu isplata danas, a da su i druge lokalne samouprave počele da ih isplaćuju.
 
“Sada je samo pitanje dobre saradnje lokalnih samouprava i Ministarstva finansija, drugih razloga za čekanje isplate nema”, rekao je Obradović novinarima nakon konferencije “Mreža škola bez nasilja” u Beogradu.
 
Za štrajk upozorenja koji je danas organizovala Unija prosvetnih radnika Srbije, on je kazao da je protest loš način za rešavanje problema, ali je dodao da razume zahteve prosvetara “jer je to obaveza koju je preuzelo Ministarstvo”.