Neuhranjenost dece ubrzano raste u Severnoj Koreji

PinterestFacebookTwitterShare

Pomoć u hrani će u 2012. biti potrebna za tri miliona ljudi u Severnoj Koreji, a neuhranjenost među decom u toj zemlji raste uprkos obilnijoj žetvi, stoji u današnjem zajedničkom izveštaju Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svetskog programa za hranu (WFP).

Tokom skorašnje posete predstavnika ove dve agencije UN Severnoj Koreji, u dečijim odeljenjima nekih bolnica im je predočeno da je neuhranjenost među decom od aprila dosad dva puta učestalija nego u istom periodu 2010, prenosi AFP.

Ovogodišnja žetva žitarica u Severnoj Koreji je, kako se procenjuje, za 8,5 odsto veća od one iz 2010, ali taj rod, kao i očekivani uvoz nisu dovoljni da podmire potrebe stanovništva. Deficit se procenjuje na 414.000 tona žitarica.

U pomenutom izveštaju se apeluje na Severnu Koreju da više koristi mehanizaciju i poveća efikasnost u agraru, kako bi izašla iz hroničnih problema u proizvodnji hrane.

Iznosi se podatak da je prosečan prinos neljuštenog pirinča u Severnoj Koreji od 4,3 tone po hektaru, za oko 60 odsto niži od prinosa koji se ostvaruje u Južnoj Koreji.