Istraživači “Simensa” imaju 40 pronalazaka po danu

PinterestFacebookTwitterShare

Istraživači kompanije “Siemens” su u fiskalnoj 2011. godini prijavili 8.600 pronalazaka, odnosno skoro 40 po radnom danu, što je povećanje od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas ta kompanija.

Ključni doprinos takvom uspehu dalo je 12 pronalazača, koji dolaze iz Nemačke, Danske, Švajcarske i SAD-a, i oni su 22. novembra na ceremoniji u Minhenu nagrađeni “Simensovom” Nagradom za pronalazača godine.
 
Ti “Simensovi” istraživači ukupno su osmislili 730 pronalazaka i 636 individualnih patenata, zahvaljujući kojima će proizvodnja postati energetski efikasnija i ekološka.
 
Jedan od tih patenata proizvodiće se u “Simens” fabrici u Subotici, a u pitanju je novi tip generatora bez prenosnika i sa direktnim pogonom.
 
Taj patent nedavno je razvio jedan od kompanijskih inženjera, a centrala “Simensa” odlučila je da proces proizvodnje realizuje baš u pogonu u Subotici. Novi tip generatora će se proizvoditi isključivo u toj fabrici i biće namenjen izvozu na svetsko tržište.
 
Neke od nagradjenih inovacija omogućavaju da pretvaranje morske u pijaću vodu bude energetski efikasnije, druge produžavaju radni vek vetroturbina, a ostale poboljšavaju efikasnost motora i elektrana.
 
Inovacija jednog od dobitnika nagrade olakšava dijagnostikovanje šloga – nova tehnologija unapredjuje kvalitet slika magnetne rezonance do te mere da doktor može da otkrije stepen oštećenja mozga i identifikuje moždano tkivo koje može biti spaseno.
 
Broj pronalazaka po zaposlenom udvostručio se u poslednjih deset godina, a broj registrovanih patenata porastao je na 4.300. “Simens” je sa 2.135 patentnih aplikacija prvi put od svog postajanja izbio na čelo liste patentne statistike Evropske kancelarije za patente, prestigavši “Filips”, BASF i “Samsung”.
 
– Iz dana u dan, oni su demonstrirali pionirski duh, preduzetnički način razmišljanja i međunarodni timski rad – upravo one faktore koji će nam biti potrebni kako bismo nastavili da nižemo uspehe na svetskom tržištu sutrašnjice – rekao je predsednik i generalni direktor “Simensa” Peter Lešer .
 
Leser je najavio da će “Simensove” investicije u istraživanja i razvoj u fiskalnoj 2012. godini prevazići prošlogodišnji nivo od 3,9 milijardi evra za oko 500 miliona evra.