Washington times: Hrvatska- nova Grčka

PinterestFacebookTwitterShare

Američki dnevnik “Washington times” tvrdi da bi Hrvatska mogla da doživi sudbinu Grčke, zbog neobuzdane korupcije u toj zemlji.

“Vladajuća politička garnitura je godinama pljačkala hrvatsku privredu, ukradeno je ili isisano više od milijardu dolara. Mutna privatizacija napunila je džepove moćnika na vlasti. Korupcija neobuzdano besni”, navodi kolumnista Džefri Kiner.

Pravo vlasništva u Hrvatskoj “rutinski se krši”, više od milion slučajeva nije procesuirano, navodi Kiner ocenjujući da je to neverovatan broj u zemlji koja ima oko četiri miliona stanovnika.

List navodi da se stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj kreće oko 20 odsto, dok je nezaposlenost među mladima blizu 40 odsto.

Privredni rast je “anemičan”, a javni dug “enormno visok”, konstatuje “Washington times”, naglašavajući da je odnos hrvatskog duga prema bruto domaćem proizvodu jedan od najvećih u Evropi.
Ipak, hrvatska vlada je odbila da preduzme neophodne mere i smanji javnu potrošnju, navodi se u komentaru i dodaje da je umesto neophodnih mera zvanični Zagreb povećao poreze, koji posebno pogađaju inostrane kompanije, što dovodi do smanjenja priliva investicija i otežava stvaranje novih radnih mesta.

Kiner: Hrvatska na putu da protraći svoj teško stečeni suverenitet


Kiner navodi da političari u Zagrebu insistiraju na pridruživanju Evropskoj uniji, jer žele da se dokopaju četiri milijarde evra koje je Brisel obećao u okviru programa pridruživanja Hrvatske Uniji.

“To je trampa koju bi Hrvati, a i Evropljani, mogli skupo da plate”, ocenio je kolumnista konstatujući da bi Brisel dobio “još jednu Grčku”, prezaduženu balkansku državu kojoj će biti potrebna konstantna finansijska pomoć da bi izbegla bankrot.

Kiner smatra da je Hrvatska na putu da protraći svoj teško stečeni suverenitet i upozorava da je pridruživanje te zemlje Evropskoj uniji “fatalna greška”, za koju Grčka već plaća.