Francuzi opet mogu da gaje GM hranu

PinterestFacebookTwitterShare

Vladina naredba koja francuskim poljoprivrednicima zabranjuje sađenje genetski modifikovanih useva američkog poljoprivrednog giganta Monsanto je ukinuta.
 
Ministarstvo poljoprivrede Francuske uvelo je zabranu u februaru 2008. zbog zabrinutosti za javno zdravlje, ali je tu odluku već doveo u pitanje Evropski sud pravde, a sada ju je ukinuo i Državni savet Francuske.

U presudi Državnog saveta navodi se da vlada nije uspela da dokaže da semena kompanije Monsanto “predstavljaju posebno povišen nivo rizika kako po zdravlje čoveka tako i po okolinu”.

Evropski sud pravde je u septembru naložio Francuskoj da preispita uvedenu zabranu. Od tada, Savet je presudio da vlada u Parizu nije uspela da iznese nove dokaze o navodnoj opasnosti koju predstavljaju usevi.

Vlada predsednika Nikole Sarkozija nije odmah reagovala na presudu, ali je ranije navela da će, ukoliko zabrana bude odbačena, potražiti novu zakonsku “bezbednosnu klauzulu” da ograniči sađenje.

Francusko Ministarstvo za zaštitu životne sredine želi da zaustavi sađenje “genetski modifikovanih organizama koji nisu u skladu sa novim propisima EU ili za koje postoji mogućnost da su štetni po okolinu”.

Ekološka organizacija Grinpis pozvala je francusku vladu da brzo reaguje i uvede novu zabranu, strahujući da bi prehrambena industrija mogla da počne da sadi useve poput Monsantovog semena kukuruza otpornog na parazite MON 810.

“Ukoliko vlada ne uvede novu zabranu, već sledeće godine bismo mogli ponovo da imamo genetski modifikovane useve na našim poljima”, izjavio je portparol Grinspisa Silvejn Tardi.

“Da li je to nešto sa čim je Nikola Sarkozi, koji će se verovatno ponovo kandidovati na izborima, spreman da se nosi, dok je velika većina naroda Francuske i dalje protiv genetski modifikovanih useva”, dodao je Tardi.