Za sredu u Britaniji najavljen protest dva miliona radnika

Velika Britanija priprema se za najveći štrajk u poslednjih 85 godina, potvrdili su sindikati javnih službi. Dva miliona radnika u sredu će marširati ulicama Londona.

Najveća je to zajednička akcija od Velikog štrajka 1926. godine, piše Mirror. Dejv Prentis, vođa sindikata, kazao je kako nema nikakve šanse da će se postići dogovor oko vladine kontroverzne reforme u penzionom sitemu i da je sigurno da će se štrajk održati.

Dva miliona ljudi naći će se na ulici u više od 1.000 protesta  organizovanih širom Velike Britanije. Dalje sindikalne aktivnosti najavljene su za dane nakon Nove godine ukoliko se ne dođe ni do kakvog dogovora.

– Ništa ne isključujemo u ovom trenutku, kazao je Prentis na pres-konferenciji i dodao da imaju podršku javnosti jer ne traže niti  “postavljaju nemoguće zahteve”, već se samo bore protiv potpuno nepravedne reforme.

U štrajku će sudelovati svi sektori javnih službi: lekari, učitelji, carinski službenici, vozači autobusa, poreski inspektori… što zači da će biti zatvorene škole, a aerodromi bi mogli biti u kolapsu.

Najavljene reforme uključuju više uplaćivanje za penzije, kasniji odlazak u penziju kao i drugačiji sistem obračuna penzija od povoljnijeg na koji su do sada radnici imali prava.