Isplata javnog duga poljoprivrednicima do januara

PinterestFacebookTwitterShare

Svih 219.159 penzionisanih poljoprivrednika već se tri pune godine nada isplati javnog duga nastalog još u devedesetim godinama pa, sa razlogom, sumnjaju u novo obećanje da će im ova poslednja rata, od ukupno četiri, biti vraćena u narednom mesecu.

Ukoliko bi Vlada Srbije, ipak, ispunila svoj deo dogovora, potpisanog još 2006. godine, svaki od bivših poljoprivrednika dobio bi oko 30.000 dinara što je tri puta više od prosečnih paorskih primanja. Time bi se, nakon pet godina od obećanja i tri godine od poslednje isplate, konačno stavila tačka na priču o zaostalim penzijama.

Za ”Novosti”, iz kabineta Jovana Krkobabića, potpredsednika Vlade zaduženog za socijalnu politiku, objašnjavaju da je za ovo finalno sređivanje računa neophodno sedam milijardi dinara i da je novac već ”rezervisan”, pa će se svim poljoprivrednicima isplatiti dug najkasnije do kraja godine. S druge strane, u Penzijskom fondu Srbije kažu da na njihov račun nije legla najavljena suma, ali je uskoro očekuju.
 

“Ovaj je dug nastao tako što su penzioneri godinama svoja primanja dobijali sa velikim zakašnjenjem, pa je zakonom iz 2006. godine tih 20,5 zaostalih penzija pretvoreno u javni dug i dogovoreno da se vrati u četiri dela,” objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO. “Ovaj dug, u proseku, iznosi oko 83.000 dinara po osobi i na taj se iznos uračunava i kamata od 8,5 odsto godišnje.”

Zakonom iz 2006. predviđeno je da se zaostale penzije isplate u periodu od 2007. do 2010. godine, ali je ovaj rok probijen. Prva rata je na račune poljoprivrednika legla prevremeno, još u novembru 2006, a poslednja je bila u januaru 2008.

Bivši poljoprivrednici, inače, imaju najskromnija primanja među penzionerima, pa je tako u septembru prosečna isplata bila 9.240 dinara. Iz Fonda PIO je u te svrhe potrošeno svega dve milijarde dinara, što je tek osamnaesti deo ukupnih rashoda za sve penzije.