Opasan tajlandski Facebook: Uvreda kralja – 15 godina robije

PinterestFacebookTwitterShare

Tajlandski ministar informisanja upozorio je građane da za “lajkovanje” i deljenje Facebook stranica koje se mogu smatrati uvredljivima za kralja i kraljevsku porodicu, mogu biti optuženi za kršenje zakona i završiti u zatvoru čak 15 godina.
 

Ministar im je savetovao i da sa takvih stranica uklone svoje komentare ili da se suoče sa teškim optužbama.
 
Tajland vrlo striktno provodi svoje zakone koji se odnose na štićenje digniteta suverena, bez obzira na nacionalnost prekršitelja. Tako je 2007. godine jedan Švajcarac uhapšen i osuđen na 10 godina zatvora zato što je sa sprejem poprskao poster sa kraljevim likom, piše RT. 
 

Dve godine kasnije je australijski pisac osuđen na tri godine zatvora zbog pisanja romana u kojem je bio i odeljak za koji su Tajlanđani procenili da je uvredljiv za kraljevsku porodicu.  Obojica su imali sreću, zato što im se nakon izricanja kazne kralj izvinio.

Tajlandske vlasti su se sada okrenule prekršiteljima na internetu. Američki državljanin Džo Gordon je ove godine uhapšen zato što je na svojoj internet stranici objavio delove zabranjene biografije tajlandskog kralja. Na sudu je priznao krivicu i trenutno čeka izricanje kazne.
 
Pisanje komentara na internetu može biti neprijatno i kad su političari u pitanju. Tako nešto desilo se jednoj učenici u SAD, nakon što je “tvitnula” komantar o svom guverneru.