Naplaćene menice od milion evra nakon prospasti Credo banke

PinterestFacebookTwitterShare

Hanfa je juče objavila da su, nakon što je Hrvatska Narodna Banka (NHB) donela odluku o prisilnoj likvidaciji Credo banke, dve banke i investiciono društvo uspeli su da naplate tri menice u iznosu između osam i devet miliona kuna (oko 1.200.000 evra).

“Prema Agenciji dostupnim informacijama, uprkos blokadi računa od strane HNB-a, po donošenju prethodno navedenih Rešenja i Odluke, sprovedena je naplata tri menice u ukupnom iznosu između osam i devet miliona kuna čime su u potpunosti ‘skinuta’ raspoloživa sredstva s računa Credo banke d.d. Split”, piše saopštenju Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga.

Neslužbeno se doznaje kako su svoje menice nakon odluke HNB-a o prisilnoj likvidaciji uspele da naplati Istarska kreditna banka, Jadranska banka Šibenik i investiciona kuća InterCapital nakon čega na računu Credo banke nije ostala niti jedna kuna. HNB je prošle nedelje doneo i rešenje u kojem stoji da Credo banka u prisilnoj likvidaciji “zbog svoje finansijske situacije ne može niti će uskoro moći da isplati dospele depozite određene Zakonom o osiguranju depozita”.