Obama pozvao Evropu da zaustavi širenje krize

PinterestFacebookTwitterShare

SAD i EU saglasile su se da će raditi na planovima razvoja ekonomskih veza radi otvaranja novih radnih mesta i povećanja privrednog rasta na obe strane Atlantika. Američki predsednik Barak Obama rekao je da zvaničnici Evropske unije moraju hitno i odlučno da deluju da bi rešili dužničku krizu u EU, a da su SAD spremne da, sa svoje strane, učine ono što mogu po tom pitanju.

Obama je, posle sastanka u Beloj kući sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, predsednikom Evropske komusuje Žozeom Manuelom Barozom i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, juče rekao da je rešenje evropske dužničke krize i ekonomski razvoj Evrope od velike važnosti za američku ekonomiju.


“Preneo sam (evropskim liderima) da su SAD spremne da im pomognu u rešavanju ovog pitanja”, rekao je Obama i dodao da će njegovoj administraciji biti teže da zapošljava građane, ako na evropskim tržištima postoje problemi.

Van Rompej je posle sastanka izjavio da EU prolazi kroz “težak period”, ali i da su do sada ulagani “neverovatni” napori da se ponovo uspostavi ekonomski rast.

Portparol Bele kuće Džej Kerni rekao je da vlada SAD želi da Evropa preduzme oštru akciju da ublaži dužničku krizu. “Naš stav jeste i bio je da je za Evropu ključno da sada pokaže snagu i odlučnost, naročito uz pomoć novih vlada u Italiji, Grčkoj i Španiji”, kazao je Kerni, preneo je AFP. Ovo pitanje bilo je na vrhu agende samita Grupe 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta (G20) u Kanu, početkom meseca.

Obama je jasno naznačio da SAD stoje na strani Evropljana kada je reč o dužničkoj krizi. „SAD su spremne pomoći u prevladavanju dužničke krize koja je za američku ekonomiju ogromna tema“, rekao je Obama. No visokorangirani zvaničnik američkog Ministarstva spoljnihh poslova jasno je naznačio da ni u kom slučaju neće biti ponuđena finansijska pomoć.

„Povećanje američkih izdvajanja za Međunarodni monetarni fond ili druge finansijske obaveze prema EU kako bi se rešila kriza, nisu bile na dnevnom redu“, rekao je američki ambasador za EU, Vilijam Kenard.

U saopštenju nakon samita SAD-EU naglašeno je da se moraju intenzivirati napori kako bi se realizovali neiskorišćeni potencijali transatlanske ekonomske saradnje radi stvaranja novih mogućnosti za radna mesta i rast, posebno u sektorima u razvoju. Dve strane su spremne da još više ojačaju ionako snažne veze SAD i EU u oblasti trgovine i investicija.

Samit SAD i EU održava se u trenutku kada stručnjaci upozoravaju da je kolaps evra samo pitanje dana. SAD smatra da Evropa može sama da reši svoje finansijske probleme, ali zvaničnici ukazuju da bi ekonomske poteškoće Evrope mogle negativno da se odraze na američku privredu.

EU ostaje i dalje najveći američki trgovinski i investicioni partner uprkos teškoj dužničkoj krizi u Evropi, koja priti globalnom rastu privrede. SAD i EU zajedno čine skoro polovinu svetske privrede i skoro trećinu svetske trgovine. Vrednost trgovinske razmjene dve strane je oko 3,6 milijardi dolara, dok transatlantske investicije podržavaju oko 7,1 milion radnih mesta.