Homen: Pedofilija je postala realnost

PinterestFacebookTwitterShare

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je jutros da je u ovom trenutku pred osnovnim sudovima u Srbiji ima 48 krivičnih postupaka u oblasti pedofilije, dok se pred višim sudovima za teže oblike krivičnih dela vodi 51 postupak.

Od 2010. godine i izmene kaznene politike u 43 postupka je doneta prvostepena ili negde drugostepena presuda, a sličan je procenat i pred Višim sudovima, rekao je Homen RTS-u.

Homen je istakao da sudovi postupaju, ali da je to veliki broj predmeta, jer je, nažalost, pedofilija postala realnost.

On je rekao da je potrebno razlikovati klasičnu pedofiliju, obljubu nad detetom, silovanje i posedovanje fotografija i da su kazne za obljube pooštrene.

Homen je istakao da je kod klasične pedofilije, kod silovanja i obljube nad detetom stopa povratnika velika i iznosi čak i do 80 odsto i da je zbog toga neophodna kontrola pedofila i nakon odslužene kazne.On je rekao da je uvedena odredba u zakonu da niko ko je učinio ovo krivično delo ne može dobiti kaznu ispod minimuma.

Homen je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti niz izmena krivičnog zakonika gde neće biti fokus samo na pooštravanju kaznene politike, nego na spektru delovanja te vrste kriminala kako bi se onemogućila pedofilija.

Upitan o mogućnosti hemijske kastracije, Homen je odgovorio da nije siguran da bi Srbija kao članica Saveta Evrope mogla da uvede takvo rešenje.

Načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Saša Živanović rekao je da Internet kao globalna i najveća mreža ima veliki broj servisa koji pružaju utočište pedofilima koji vrbuju decu. On je rekao da su na portalu MUP-a dostupni korisni saveti za roditelje i kontakt adresa i da se javio veliki broj građana od kojih je dobijen veliki broj informacija.