Nafta pojeftinila zbog dužničke krize u zoni evra

PinterestFacebookTwitterShare

Cene sirove nafte su jutros u Aziji pale ispod 98 dolara za barel pod pritiskom dužničke krize u zoni evra i u očekivanju da evropski lideri reše taj problem i očuvaju taj monetarni blok.

Na Njujorškom merkantilnom tržištu, nafta za orijentacionu isporuku u januaru bila je u elektronskom poslovanju u padu 46 centi, na 97,75 dolara za barel, pošto je sinoć zaključena sa rastom od 1,44 dolara, na 98,21 dolar za barel.

Marka “brent” je na londonskoj berzi ICE ugovarana 49 centi jeftinije nego juče, po 108,51 dolar za barel, prenela je agencija AP.

Cene sirove nafte su tokom poslednje dve sedmice oscilirale na nivou od blizu 100 dolara za barel jer su trgovci špekulisali o tome da li će dužnička kriza u evrozoni dovesti do raspada tog 17-članog bloka. Lideri zone evra nastoje da spreče širenje krize, a zemlje koje su kreditno sposobnije, kao što je Nemačka, razmatraju mogućnost velikih kupovina obveznica najzaduženijih članica, poput Grčke i Italije.

“Na tržistu nafte za sada fundamentalni činioci imaju manji značaj, a lažna obećanja američkih i evropskih tehnokrata veći”, ukazano je u izveštaju energetske konsultantske i trgovačke firme “Šork grup”.

Nafta je juče u jednom trenutku skočila iznad 100 dolara za barel, pre nego što se na zaključenju povukla ispod tog nivoa. Glavni podsticaj cenama te sirovine dala je vest da su američki kupci u petak, prvog dana tradicionalne sezone božićnih kupovina, potrošili gotovo milijardu dolara više nego godinu dana ranije.